Allsvenskan: Jönköping tackar nej till nya Allsvenskan

Jönköping har bestämt sig för att dra sig ur allsvenskan och degraderas sig själva till en lägre serie.
Klubben anser sig inte ha de resurser som krävs när allsvenskan ska spelas dubbla möten båda i norr och söder.

Det var en enhällig styrelse i Jönköping som i torsdags förra veckan beslutade att begära utträde kommande säsong. På fredagens skickades sådan skrivelse in till Svenska Bandyförbundet.

Skälen är följande:
1. Sportsligt: Det är ingen hemlighet att JB haft svårt att attrahera spelare, ledare och tränare inför kommande säsong. Över tio spelare från förra årets trupp skulle ersättas – så många allsvenska spelare finns knappt på marknaden. Dessutom att bedriva bandy på elitnivå på Jönköpings breddgrad kräver i princip hall för garantera den kvalitet som allsvensk nivå kräver.
2. Ekonomiskt: Mitt under brinnande pandemi beslutar Svenska Bandyförbundet att öka antalet matcher med 25% till omfatta hela 26 omgångar då det rekommenderades från ASF (?)(Allsvenska Serieföreningen). Det skulle innebära ett resande från Kalix i norr till Åby utanför Växjö i söder, kors och tvärs hela säsongen, sju helger med dubbelmatcher (d v s en i norr på lördagen och en i syd på söndagen). Resekostnaderna är en tung post i en sport där det blir allt glesare mellan föreningarna. JB är inte heller den förening man spelar i för de stora pengarna …men det är en viktig sak för attrahera de få spelare som trots allt finns. Dessutom, Bandyallsvenskan kallas “Arbetarserien” – det finns inte oceaner av tid att spendera på sporten utanför både arbetstid och familjer.
3. Efterdyningar av förra säsongen: Under förra säsongen ändrades regelverket pga pandemi. I en omtalad bortamatch rekommenderades JB av SBF att boka av resan, något som föreningen gjorde. En lång men enkel historia resulterade nyligen i att SBF fastställde att JB ensam bär skuld till att matchen inte genomfördes och tilldömde JB en omfattande ekonomiskt sanktion, trots underlag om SBF rekommendation om avbokning, erbjudande av nya möjliga speldatum, hänvisning till att andra lag fick flytta datum (likabehandlingsprincip) mm.
“-Istället för äventyra hela föreningen kommer vi prioritera ungdomar och damer kommande säsong. Vi accepterar en flytt till nedersta division (Div 2) för herrseniorer. Det var det enda styrelsen kunde göra för ta ansvar för såväl förening som för sporten i övrigt. Synd att vi inte fick visa Jönköpingbygden allsvensk bandy när vi väl var på hög nivå!”, säger ordförande Måns Lindell. “- Vi får börja om, försöka skapa de förutsättningar som krävs, d v s fler ungdomar och bättre förutsättningar”, avslutar Lindell.

Läs också