Arena: Glädjebesked för Falubandyn – Bandyhall på Lugnet

Beslutet fattat – bandyhall byggs på Lugnet
Kommunfullmäktige har sagt sitt. Det blir en ny bandyhall och ishall på Lugnet. Vänsterpartiet yrkade på avslag.

Falun kommun skriver på sin hemsida:

– Vi har haft ett bra samarbete med oppositionen och kommunens isföreningar i den här frågan. Det handlar inte om några skrytbyggen som ska till, utan det är mer enkla men ändamålsenliga byggnader, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

I 18 månader har frågan om att bygga ut isanläggningarna på Lugnet diskuterats politiskt. Från början var det nio av kommunens isföreningar som gick ihop och skissade fram ett förslag, kallat för Isak, om hur man ville se en utveckling av isytorna.

– Isföreningarna har hela tiden varit engagerande och stöttande, samtidigt som vi i politiken också gjort våra egna utredningar. Nu är beslutet fattat och vi kan gå vidare, säger Svante Parsjö Tegnér.

Bandyhall och ishall byggs
Beslutet som fattats innebär att bandyplanen får väggar och tak med en mindre läktardel. Tälthallslösningen ersätts med en permanent ishall. Någon ny curlinghall finns inte heller med i beslutet, och en större entrébyggnad är också bortstruket.

– Falupolitiken tycker det här är en viktig fråga. Jag tycker det är ett bra förslag, och det är många som jobbat för att få fram ett förslag som fungerar. Får vi tak över bandyhallen sänker vi också våra energikostnader, säger oppositionsrådet Jonas Salén Lennerthson (S).

Med utbyggnaden av isanläggningarna stärks möjligheterna för isföreningarna att bedriva sin idrott.

Inte minst gäller det bandyverksamheten, som fått vänta allt längre in på hösten innan man börjat kunna träna på en fullstor plan. Det milda vädret har ställt till det.

– Nu ser vi till att det går att bedriva en bra verksamhet för barn och ungdomar. Nu vet man att det finns en is att träna på. Utbyggnaden kommer också att gynna elitidrotten. Vi har ett bra bandylag och hockeylag i Falun, säger Jonas Sallén Lennerthson.

Läs också