VM: Sverige spelade hem guldet!

Svenska Damlandslaget 2022 Foto Gert Holmer

VM-guld till Sverige i bandy – regerande världsmästarna försvarar titeln. Nio av spelarna firade sitt andra guld inom loppet av två helger. Förra helgen vann Villa Lidköping SM-Guldet och nio av spelarna fanns med när Sverige vann VM-Guld i helgen efter 12-0 mot Norge i finalen. Tilda Ström, 19 år, är Sveriges nya stjärna inom svensk bandy svarade för inte mindre än fem mål i VM-finalen.

– Det är klart att första VM:et är speciellt, men med dem här på läktarna är det en obeskrivlig känsla, säger Tilda Ström Villafostrad om publikstödet till SVT. Tilda blev utnämnd till Årets Damspelare redan i fjol.

Det var Norge som stod för motståndet i finalen med 12–0 (6–0). Sverige, som var storfavoriter till guldet inför turneringen, höll hela vägen och Sveriges tionde VM-Guld är i hamn.

Förbundskapten Olle Wiberg  har tillsammans med ledarstaben och spelarna väntat på den här stunden. En väntan som stundtals inneburit en tuff resa, bland annat på grund av pandemin och att VM, som ursprungligen skulle ha spelats i Stockholm i januari, flyttades fram. Men nu, när guldmedaljerna hänger runt spelarnas halsar och guldhjälmarna är på, är det inget som Wiberg tänker på. Dagens finalmatch mot Norge visade ett svenskt topp-landslag som visste precis vad de skulle göra.

– Det var ganska lugnt under resans gång i och med att vi hade 6–0 i halvtid, men vi ville bjuda på bra bandy, vilket vi också gjorde. Jag tror att publiken, precis som jag, verkligen njöt av den här fina uppvisningen, säger Olle Wiberg.

Men det tog en dryg kvart in i matchen innan Olle Wiberg och hans team kunde andas ut. Norge bjöd på värdigt motstånd och lyckades hålla Sverige borta, ända tills lagkapten Matilda Svenler slog in Sveriges första mål, på hörna.

– Norge var bra, höll ihop det bra och hade fin energi i början. Vi fick inte riktigt grepp om dem och vi kände att det kunde bli jämnt, men sen fick vi det förlösande ett-noll målet som vi gör på hörna och då rinner vi i väg, och tar kanske också lite död på Norges energi, säger Olle Wiberg.

Slutet på en lysande karriär

Pernilla Elardt-Östh fick hålla nollan i karriärens sista match.
– Att vinna SM-guld och VM-guld inom loppet av två veckor, jag kan inte tänka mig ett bättre avslut, säger hon till SVT.

– Pernilla Elardt-Östh avslutar sin bandykarriär som målvakt i och med VM-finalmatchen. Hon gör det med ett par fantastiska räddningar, vilka betyder mycket för oss i början matchen. Det är en fantastisk karriär som tar slut idag och det är värt att lyfta fram, Säger Olle Wiberg.

Svenska truppens lagkapten, Matilda Svenler, gör som sagt Sveriges första mål i matchen och är mycket glad när matchen är slut.

– Ja, jag är så klart överlycklig och lättad. Det har varit hårt tryck på oss i veckan och slitna kroppar. Men vi gör det som folk förväntar sig att vi ska göra och det är superkul att få försvara det här guldet, säger Svenler.

– Innan matchen sa vi att det var viktigt att slå hål på Norge tidigt, på grund av att vi hade lite svårt för det mot dem i gruppspelet. Men efter att jag sätter första målet så rinner det iväg och vi gör sex mål i första och sex mål i andra halvlek. Vi spelar en fin bandy med varierat spel och mycket tålamod. Vi gör en jättebra match i nittio minuter, säger Matilda Svenler.

Stor betydelse för flick- och dambandyn
Flick- och dambandyn är på frammarsch i Sverige. Allt fler tjejer söker sig till bandyn och att unga blivande spelare har elitspelare och stjärnor att se upp till och inspireras av, är oerhört viktigt. Sveriges insats i Dam-VM 2022 är en betydelsefull del i framtidsbygget av svensk bandy.

– Jag tror att segern betyder väldigt mycket. Det är många ungdomar här och för dem är landslagstjejerna idolerna. Vi har sagt att vi vill ha nära till de unga utövarna och vi låter de till exempel vara med och fira i omklädningsrummet nu efteråt, så att de känner att de har något att sträva efter och att de också kan nå gult och blått, säger förbundskapten Olle Wiberg.

– Jag har ju gjort några mästerskap och jag har aldrig tidigare varit med om att det har varit så mycket folk som har varit så intresserade som på det här mästerskapet. Alla barn och ungdomar som är här, ja, hela Växjö och Åby visar sitt intresse för dambandyn, säger lagkapten Matilda Svenler som fick höja bucklan efter slutsignalen.

– Jag är fantastisk stolt över att få vara en av ledarna i det här laget och att få bära bindeln. Glad, stolt och tacksam och hoppas att det blir en glad fest nu ikväll! säger Matilda Svenler och springer ut till de andra som är på väg att kröna VM-guldet med att bada i den närliggande sjön i Åby.

Finalen
Sverige – Norge 12-0 (6-0)

Mål, Sverige: Tilda Ström 5, Emelie Åkerlund 2, Emma Ahlander, Ida Friman, Moa Friman, Mathilda Eklund, Matilda Svenler.
Utvisningar, Sverige 10 Norge 10
Straffar: 0-1 Mål på straff: 0-0
Hörnor: 16-5 Mål på hörna: 3-0

Världsmästarinnorna

Målvakter
Isabelle Larsson G Västerås SK
Pernilla Elardt-Östh G Villa Lidköping BK
Försvarare
Lisa Östman Villa Lidköping BK
Malin Kuul Västerås SK
Viktoria Karlsson Villa Lidköping BK
Halvor
Emelie Åkerlund Västerås SK
Sanna Gustafsson Villa Lidköping BK
Emma Ahlander Sandvikens AIK
Mittfältare
Ida Friman Villa Lidköping BK
Moa Friman Villa Lidköping BK
Vilma Josefsson AIK Bandy
Agnes Ögren Villa Lidköping BK
Mathilda Eklund Västerås SK
Forwards
Linnéa Larsson AIK Bandy
Matilda Svenler Villa Lidköping BK
Tilda Ström Villa Lidköping BK

Söndagens matcher

Finalen
Sweden
Norway
12-0
 
 
Bronsmatch
 Finland
USA
5-2
 
 
Final B-Gruppen 
Great Britain
Netherlands
0-1

Läs också