VM: Nya segrar för Sverige och Finland

Premiärsegern för herrarna mot Norge följdes upp med seger över USA med 13-1. Kazakstan inledde VM-turneringen mot Finland. Det blev finsk seger i den matchen.

Sandvikens Albin Airisniemi inledde målskyttet redan i den andra matchminuten.

– Det är en bra match, tycker jag. Vi gör mycket av de saker vi hade pratat om. Fart på bollen, alla är delaktiga och vi skapar lite fasta situationer. Vi får skjuta lite hörnor, så det är en bra match, tycker jag, säger Airisniemi.

Bland de saker som stack ut i positiv bemärkelse för de blågula i matchen fanns självklart målmaskinen Christoffer Edlund (sex mål mot USA och totalt nio på två matcher i mästerskapet), men även den VM-debuterande målvakten Anton Andersson, som assisterade till ett av Edlunds mål med ett fint utkast. Överlag tycks också känslan i det svenska laget vara att pusselbitarna börjar falla på plats för det, till stora delar, helt nya landslaget.

– Vi spelar inte så mycket ihop med varandra så även de här matcherna är bra. Vi får chansen att spela ihop oss lite och känna lite på varandra. Det är två fighter som är bra att ha med sig nu när vi ska ta oss an Finland och Kazakhstan till helgen, säger Albin Airisniemi.

– Det är alltid tufft och fysiskt mot Finland. Man lär vara hundraprocentig i både kropp och huvud. Då behöver vi vara här liksom. Finland är duktiga på att försvara och har snabba spelare i kontringslägen, så det blir perfekt med vilodag imorgon och få vila upp sig för att vara igång ordentligt till fredag, säger Albin Airisniemi.

Matchfakta: Sverige – USA (

Mål: 1-0 2′ Albin Airisniemi (Martin Landström), 2-0 6′ Christoffer Edlund (Erik Pettersson), 3-0 19′ Christoffer Edlund (Martin Landström), 4-0 22′ Albin Airisniemi (Linus Pettersson, hörna), 5-0 34′ Martin Landström, 6-0 37′ Martin Landström (Viktor Spångberg), 7-0 38′ Christoffer Edlund (Martin Karlsson), 7-1 46′ Daren Richardson (Alexander Zitouni, frislag), 8-1 47′ Christoffer Edlund, 9-1 48′ Erik Pettersson (Albin Airisniemi, hörna), 10-1 52′ Christoffer Edlund (Dennis Henriksen), 11-1 54′ Christoffer Fagerström (Dennis Henriksen), 12-1 84′ Christoffer Edlund (Anton Andersson), 13-1 86′ Joel Broberg (Martin Karlsson).

Hörnor: SWE: 20 (2) USA: 1 (0)

Utvisningar: SWE: 1×10 min 1×5 min USA: 1×10 min

Finsk seger mot Kazakstan

Finlands  herrar fortsatte sina imponerande prestationer vid VM i Växjö.

I onsdagens drabbning slogs Finlands stora medaljutmanare Kazakstan med 8-1 (4-1).

– Vi förbättrade oss lite från i går, men så var dagens motståndare lite starkare. Vi gjorde precis det som var överenskommet innan matchen, vilket var att hålla  bollen mer och försvara oss bättre, säger tränaren Ari Holopainen.

Efter en trevande start satte sig Finland i förarsätet. Jimi Heinonen, Jaakko Hyvönen och Emil Fedorov gjorde mål med cirka tio minuters mellanrum och ställningen var 3-0 på tavlan.

Från hörnskottet kom Kazakstan in i matchen igen, med lagkaptenen Rauan Issalyev som målskytt, men Jaakko Hyvönen avslutade första halvleken med att utöka ledningen till 4-1.

Andra halvlek inleddes med en snabb träff av Riku Hämäläinen, men sedan kunde vi förvänta oss fler mål hela vägen till matchens sista tio minuter. Tuomas Liukkonen slog till med två mål på lika många minuter och slutresultatet 8-1 fullbordades av Kalle Lempinen på tilläggstid.

– I dag höjde vi vår nivå med ett snäpp och i morgon ska vi försöka förbättra vårt eget spel igen och på så sätt förbereda oss för helgen, säger Holopainen.

I morgon kommer Finland alltid att möta ett svårt och segt Norge.

Läs också