VM: Svensk seger – Delad pott mellan USA och Finland

Sverige USA Foto Gert Holmér

Det svenska damerna vann premiären i VM mot USA. Trots vissa nerver så blev det tillslut en klar 5-0-seger mot USA. Tilda Ström var som vanligt matchens målskytt med två mål. Denna gång tillsammans med Ida Friman!

Efter att ha vunnit VM-guld i samma arena så sent som i fjol var det under onsdagskvällen dags för det svenska damlandslaget att äntra en ny VM-turnering i Eriksson Arena, Åby, och det som storfavoriter. På andra sidan stod ett heltaggat USA, men trots att det normalt sett skiljer mycket mellan länderna så stretade amerikanskorna emot bra. Två Ida Friman-mål och en kasse signerad Tilda Ström senare så ledde Sverige ändå med 3-0 i halvtid.

– Det är nog lite nerver. Det är första matchen med ett nytt lag. Vi har inte spelat tillsammans sådär jättemycket. Det är en process det här också. Jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre och att alla kommer höja sig, säger tvåmålsskytten Ida Friman.

I den andra halvleken fortsatte svenskorna att se till att ingenting hotade Isabelle Larsson i det blågula målet och framåt fick Tilda Ström näta ytterligare en gång och dessutom tog sig lagkapten Linnea Larsson även hon in i målprotokollet.

– Det är en kul match. Det är skönt att det är igång nu. Det blir lite rivstart sådär med lite nerver och så, men det är kul att vara igång, säger Ida Friman innan hon hyllar den svenska publiken på läktarna.

– Det är bra tryck på läktarna och det hörs verkligen, så det är kul, säger hon med ett brett leende.

Nästa uppgift för de regerande världsmästarinnorna blir torsdagskvällens möte med Finland. Ett Finland som tidigare under onsdagen spelade 1-1 mot USA.

– Det ska bli kul. Det är på det direkt liksom. Nu vill man spela mer bara, flinar Ida Friman.

USA – Sverige 0-5  (0-3)

Mål: 0-1 3′ Ida Friman (Moa Friman), 0-2 19′ Tilda Ström (Emma Ahlander), 0-3 21′ Ida Friman (Moa Friman), 0-4 43′ Linnea Larsson (Sanna Gustafsson), 0-5 45′ Tilda Ström (Emma Ahlander)
Straffar: –
Hörnor:  1-13 Hörnmål: 0-0
Utvisningar: –
Publik: 302 personer

Delad pott mellan Finland och USA

Finlands damlandslag inledde VM i Växjö på onsdagen med match mot USA. Kampen var jämn i alla avseenden och även om Finland hade marginellt tydligare målchanser slutade matchen oavgjort 1-1 (0-0).

– Vi har ett stort antal VM-debutatnter och prestationen var riktigt bra jämfört med det. Starten kan ha varit lite trevande, men allt eftersom matchen fortskred uppstod ansvar, säger huvudtränare Tomi Gröhn.

Finlands enda målgörare var Jenna Grönroos efter mål på en hörna genom  Petra Verhelä i den 46:e minuten. USA:s kvittering kom bara tre minuter senare när Jordan Schildhaus slog bollen förbi Linda Rintala, som vaktade det finska målet, i slutet av ett målvaktskrångel.

– Om man tänker på hur man startade turneringen med kort varsel och med sina förberedelser så får man vara nöjd. Det här är ett bra ställe att börja.

Finland – USA 1-1 (0-0)

Mål, Fin: Jenna Grönros (46 )
USA: Jordan Schildhaus (49)
Straffar: –
Hörnor:  11-9 Hörnmål: 1-0
Utvisningar: USA 6 min.

B-Gruppen

Ukraina – Schweiz 0-1 >>
Schweiz – Nederländerna 0-2 >>

Läs också