Bandy-VM: Fantastisk propaganda för bandy i synnerhet och sporten i stort

Det blev en riktig fest på Heden inför rekordpubliken på 5 812 personer. Det var dock Ryssland som började bäst och gjorde också 0-1 Igor Larionov (12). Sveriges förbundskapten Franco Bergman var inte nöjd med den svenska inledningen: – Vi var kvar i Norgetempot och spelade plottrigt. Andreas Bergwall höll oss kvar i matchen, sa Franco efter matchen. Ryssland straffade Sverige direkt vid egna misstag och ledningsmålet kom
när Sverige tappade boll på egen planhalva.

Ryssland dominerade inledningsvis matchen första tjugo minuterna och hade bra koll på Sverige inledningsvis. Sedan tog Sverige över. Vad tycker du om det svenska anfallspelet? – Jag hade problem med skridskorna och satt på bänken under de inledande 20 minuterna. När jag kom in på isen tog Sverige över, sa den ryske högerbacken Petr Zakharov på presskonferensen efter matchen.

I den 30:e matchminuten spelade Daniel Berlin fram Patrik Nilsson som kvitterade den ryska ledningen. Sju minuter senar gav Daniel Andersson Sverige ledningen efter en fin framspelning av Jonas Edling.

Daniel Berlin fick en skridsko i baken och tvingades stiga av matchen. Franco Bergman visste inte vid pressträffen hur det var med Daniel Berlins skada. GP uppger att han är illa skadad. Daniel Mossberg spelade idag och det är ingen fara med den smällen han fick i Norge matchen. Johan Esplunds förkylning är det ingen fara med heller. Likaså var Per Hellmyrs tillbaka efter sin magsjuka. Han såg blek ut i första halvlek? Inte så konstigt när han varit sängliggande och sjuk. Det var bra att fick en match idag, sa Franco Bergman efter matchen.

Det var högt tempo i matchen som var fylld av hårt fysiskt spel. Frågan är om inte matchen var nyttigast för den finske domartrion med Petri Kusela i spetsen. Till exempel borde Sverige fått ett frislag i ett bra läge anfallet före Ryssland kvitterade till 2-2. Andreas Bergwall gjorde två riktigt bra räddningar som Shaburov kunde sätta i mål i den 39:e matchminuten.

Daniel Andersson återger Sverige ledningen efter att han plockar ner en lyra från Per Hellmyrs. Daniel och Per spelade tillsammans i Edsbyn för ett antal år sedan och kan varandra väl. 3-2 målet kom precis före halvtidsvila och som den gamla klyschan säger mycket psykologiskt, men så är det…

I 52:a matchminuten tar Patrik Nilsson tag i bollen och på egen hand forcerar han fram och ökar på Sverige ledning till 4-2. Här tar Sverige över matchen.
5-2 (59) Stefan Erixon på hörna i flaskhöjd till vänster om den ryska målvakten Roman Chernykh
5-3 (64) Igor Larionov frispelad av Maxim Ishkeldin.
6-3 (69) Daniel Andersson drar upp ett anfall och släpper bollen till Patrik Nilsson. Patrik Nilsson drar ut på högerkanten och skjuter på rysk klubba till Johan Löfstedt som skjuter i mål. Här känns det som matchen är avgjord. Det ser stabilt ut, men i bandyn kan det svänga fort och så gjorde det.
Ryssland får en straff som Sergej Lomanov får i mål till 6-4 (73). Det var En dåligt slagen straff, som Andreas Bergwall så när kan ta. I 74:e matchminuten gör Sergej Lomanov även 6-5 efter ett skott från en liten vinkel. Bollen styrs och ställer Andreas Bergwall. Sergej har även ett jätteläge(bilden) inne i svenskt straffområdet får skottläge. Sveriges libero Andreas Westh täcker bra och får bollen på höften.

Erik Säfström bjöd på en fin uppvisning när han från egen halvplan åkte igenom det ryska försvaret och där hans avslutning nådde Jonas Edling som kunde göra avslutande 7-5-målet i 90:e matchminuten.

Semifinalerna på lördag: Sverige – Finland och Ryssland – Kazakstan