VM: TV-bråket släcker kanalerna – 800 000 kan inte se bandy-VM

Till följd av förhandlingar med Bredbandsbolaget och Canal Digital har Discovery Networks valt att tillfälligt förhindra Bredbandsbolagets och Canal Digitals kunder att se Kanal 5 och Discovery Networks övriga kanaler, det skriver bolaget i ett pressmeddelande. För att undvika en för stor prishöjning för sina kunder har Bredbandsbolaget och Canal Digital inte kunnat acceptera de krav som Discovery Networks ställer för att de cirka 800 000 kunderna åter ska kunna se kanalerna.


Det tidigare avtalet parterna emellan löper ut natten till den första februari varpå Bredbandsbolaget och Canal Digital inte längre har tillåtelse från Discovery Networks att sända deras kanaler.

– Discovery står benhårt fast vid sina krav, men våra ansträngningar att få dem att möta oss fortsätter med oförändrad intensitet, så att våra kunder snart kan se kanalerna igen utan att deras priser ökar för mycket. Jag beklagar den oacceptabla situation som uppstått, men vi har sträckt oss mycket långt i vårt erbjudande till Discovery, speciellt för de kanaler våra kunder tittar mest på, vilket de har tackat nej till, säger Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget.

Bredbandsbolaget och Canal Digital har erbjudit sig att fortsätta sända Discovery Networks kanaler till de 800 000 kunderna under en ytterligare period medan förhandlingarna fortsätter. Det har Discovery Networks sagt nej till.

– Att de inte tillåtit oss att fortsätta sända deras kanaler till våra kunder efter den första februari innebär att det nu är kunderna som drabbas. Vi kan omöjligt gå med på Discoverys oproportionerliga krav som inte bara skulle leda till allt för stora prisökningar för Bredbandsbolagets kunder, utan även att de tvingas betala för ytterligare kanaler de inte får välja själva, säger Jonas Jegerborn.

– Det här var en situation vi verkligen hoppades kunna undvika, trots att Discovery Networks meddelade redan i torsdags att de var beredda att gå så långt. Jag beklagar att såväl våra som Bredbandsbolagets kunder nu saknar dessa kanaler tills ett nytt avtal är på plats, säger John Nordin, vd på Canal Digital Sverige.

Discovery Networks har tidigare varit i konflikt med två andra svenska tv-operatörer i december 2014 och April 2015, som även då resulterade i att svenska tv-kunder gick miste om Discoverys tv-kanaler under en kort period.

– Detta är en förhandlingstaktik som vi aldrig tidigare stött på. Varken från SBS, som ägde kanalerna innan de köptes av amerikanska Discovery, eller någon annan rättighetshavare. Det är dock inte första gången som Discovery använder taktiken och tyvärr är det nu tredje och fjärde gången på kort tid som svenska TV-tittare förlorar Discoverys kanaler. Vi hoppas och tror dock att vi snart kan få Discovery att komma tillbaka till våra kunder, säger John Nordin.

Läs också