Finland: Dramatiskt slut och ”konstmål” avslutade den finska finalen

Den finska finalen spelades inför välfyllda läktare med över 4 000 åskådare som njöt i vårsolskenet i Åggelby. Men efter 30 minuter bestämde sig domarna för att avbryta matchen för senarelägga matchen tillföljd av att isen var för dålig. Matchen återupptogs efter 18 i kväll med 0-1-ledning för Akilles, Borgå. Botnia, seriesegrarna och Cupmästarna, vände underläget 0-1 till 2-1 genom Tuomas Määttä som Akilles kvitterade till 2-2 före fulltid. I förlängningen och matchens 100:e minut kom avgörandet.  Iiro Karppinen blev stor hjälte för Botnia.

Spelet blev också allt försiktigare i takt med att insatserna ökade i sudden death. Avgörandet föll via ett slumpartat mål, beskrev Yle avslutningen.

– Det känns helt otroligt. Jag har ingen aning om hur bollen gick in, men det var karriärens viktigaste mål. Det här betyder mycket för oss, säger Karppinen.

– Vi spelade vår bästa match för säsongen. Det känns helt sjukt, säger tvåmålsskytten Tuomas Määttä till den finska TV-kanalen Yle.

Det var Botnias första guld sedan 1997 då man också var i final.