VM: Klart – Vänersborg får VM 2019

Foto: Johan Spanås Bandybilder.se

Sverige och Vänersborg tilldelades under fredagen arrangörskapet för bandy-VM 2019. Beslutet bygger på en ambition att manifestera världsmästerskapen i bandy som ett stort, internationellt och betydelsefullt sport- och kulturevenemang.
Vänersborg var huvudort för herr-VM:s A-grupp så sent som 2013.
Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet var i högsta grad involverad senast det begav sig. Stig var då både VM-general och ordförande i IFK.
– Det känns tillfredsställande att återigen förlägga världsmästerskapen till Vänersborg, speciellt eftersom vi känner oss trygga med att man klarar av att arrangera stora idrottsevenemang i staden, säger Stig Bertilsson.

För Vänersborgs del innebär det att 18 nationer kommer att förläggas till staden under knappt tre veckors tid. Detta samtidigt som Vänersborgs Stad fyller 375 år och bandy VM blir en hejdundrande Kick Off på jubileumsåret i festlig, internationell anda. Uppemot 600 deltagare från 18 länder, media från jordens alla hörn, supporters, delegationer från när och fjärran samt en rad intressenter och event kommer att landa i staden under perioden.
– Ett fantastiskt tillfälle för staden Vänersborg att visa upp sig och alla möjligheter som finns i regionen, säger Marie Dahlin, kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg. IFK gjorde ett imponerande arbete redan 2013 när man arrangerade VM senast, och just det evenemanget bäddade för en fortsatt positiv utveckling av Arena Vänersborg. Vi är väldigt stolta över att på nytt få detta förtroende, fortsätter Marie Dahlin.

Ytterligare en mycket glad herre i sammanhanget är Jan-Olof ”Jolo” Olsson, ordförande i arrangerande IFK Vänersborg.
– Det är ett mycket fint samarbete med Vänersborgs kommun som lagt grunden till att vi kan ta på oss ett sånt här åtagande, säger Olsson och fortsätter; Ett internationellt event av den här omfattningen betyder mycket för näringslivet, handeln, bandysporten och Vänersborgs kommun säger IFK:s ordförande.
Bandy VM i Vänersborg 2019 kommer att spelas mellan 24 januari – 4 februari i Arena Vänersborg och ett antal andra arenor i Västsverige och förmodligen också i Oslo.

Läs också