Spelarnytt: Landslagsmålvaken Pernilla Elardt klar för Villa Lidköping

Tre VM-guld, ett VM-silver och ett SM-guld med Nässjö – det är meriterna som Pernilla Elardt har med i sin ryggsäck när hon nu ska ställa sig mellan stolparna i Villa Lidköping.
– Villa är en utav de mest professionella föreningar jag kommit i kontakt med och deras satsning på bandy uppfattar jag som rätt unik, och nu på senare år så har även damerna fått ta del av den satsningen. När man hör supporterkultur och klubbkänsla inom bandyn så går tankarna direkt till Villa där herrarna gått i bräschen ett antal år, säger 26-åringen från Nässjö som nu har skrivit på för klubben.
Pernilla startade sin bandykarriär i Nässjö och det var även där som hon vann sitt SM-guld. Efter en tid i Nässjö så blev det bandy med Tranås Bois och Sandvikens AIK innan hon förra säsongen anslöt till Skirö. Nu står det alltså klart att landslagsmålvakten spelar i Villa Lidköping nästa säsong.
Hur kommer dig sig att det blev Villa Lidköping den här säsongen?
– Jag har snackat med ”Sparris” (Jonas Johansson, klubbchef Villa) i några säsonger nu och har fått en väldigt positiv bild av Lidköping som bandystad och föreningen, nu kändes det rätt att ta steget, säger Pernilla som bland annat var med och vann VM-guld i Kina med det svenska landslaget i vintras.
Hur var det att få spela bandy i Kina?
– En väldigt speciell upplevelse. Förutsättningarna för att spela bra bandy var inte de bästa men vi gjorde det vi skulle tillsammans och tog hem guldet, det var en jäkla lagmoral hela turneringen. Vistelsen i sig var fantastisk och extra kul att få vandra på kinesiska muren och ta del av Kinas kultur.
Från en säsong med VM-guld och SM-slutspel med Skirö till ett nytt äventyr med Villa, tillsammans är målet att nå slutspel och att etablera sig i landets högsta serie.

Kommer med rutin till ett ungt lag
Villa är det yngsta laget i Elitserien men det ser inte Pernilla som något negativt.
– Jag är rätt van vid det då jag senaste år spelat i lag som varit relativt unga och omeriterade på papper. Det betyder dock oftast att det finns en hunger och ett driv att vilja framåt. När vi mötte Villa med Skirö förra året så tyckte jag att de verkligen spelade som ett lag och höll jämn nivå. Jag tycker det ska bli kul att se hur mycket vi kan kliva i år.
Pernilla kommer till Lidköping med mycket rutin, något som kommer att bli viktigt i ett så pass ungt lag och i ett lag som fortfarande är nya i landets finrum.
– Jag hoppas att jag kan bidra med mycket rutin och trygghet på plan där jag gillar att ha en avgörande roll. Vinnarskallen kommer ni nog också få se en del av. Utanför plan så är jag väl överlägset äldst, men ”mamma-rollen” kommer jag inte ta då jag utan tvekan kommer vara slarvigast i laget. Men jag kan lova positiv energi och gott omklädningsrums-häng.
Säsongen 17/18 var den första för Villas damlag i Elitserien, en säsong där målet var att stanna kvar höll på att sluta med slutspel. Det var dock Pernillas Skirö som knep den sista slutspelsplatsen men nu ska hon se till att Villa blir ett av de lagen istället.
– Jag tror det finns alla chanser till en slutspelsplats med tanke på vad jag såg förra året när jag spelade i Skirö. Alla är ett år äldre och det känns som att vi har mycket att bygga vidare på.
Hur sugen är du på en ny säsong i en ny miljö i Lidköping?
– Riktigt sugen! Nu när man äntligen tagit beslutet så vill man bara sätta igång direkt. Jag ska bara avsluta fotbollssäsongen sen kör jag för fullt, avslutar Villas landslagsmålvakt.

Jonas ”Sparris Johansson om landslagsrekryteringen
– Vi är såklart jätteglada att Pernilla ansluter till oss, med henne så visar vi att vi menar allvar i jakten på att etablera oss i Elitserien och nu när målet att nå slutspel så blir hon extra viktig. Pernillas rutin och erfarenhet kommer vara till stor nytta för vårt unga damlag.
Onsdagen den 15 augusti kan ni hälsa Pernilla välkommen i samband med ispremiären.

Läs också