Bandy-VM Svensk seger mot Ryssland

Sverige vann VM-turneringens öppningsmatch som spelades mot Ryssland.

Sverige inleddes bäst. Och David Pizzoni pressade in Sveriges ledningsmål på en vänsterhörna efter 19 minuter.
När Johan Esplund blev utvisad i den 22:a matchminuten kom Ryssland in i matchen och tog över. Kvitteringen 1-1 kom rättmätigt. Maksim Ishkeldin satte ett skott i ett läge där Anders Svensson var skymd.

Sverige återtog ledningen direkt efter målet när Simon Jansson hittade igenom det ryska försvaret och gjorde 2-1. Så långt låg Johan Esplund bakom passningarna till båda målen.
Alldeles före halvtid hittade Erik Säfström fram till Christoffer Edlund med en långboll. Christoffer tog kliniskt ner bollen och satte bollen i mål.

I första halvlek hade Ryssland sex hörnor medan Sverige två. Bra svenskt rus på de ryska hörnorna med Martin Johansson i ”spetsen”. Sämre rus av ryssarna. Sverige har haft en höger och vänsterhörna.

Inför andra halvlek lät Svenne Olsson David Pizzoni Elfving att vila. I stället gick Patrik Sjöström in i försvarslinjen. Noterbart är att Svenne Olsson vilade Joakim Andersson i matchen som inför VM haft varit i en fantastisk form under elitseriens senare del.

Ryssland öppnade andra halvlek bra och dominerade andra halvlekens första femton minuter. Maksim Ishkeldin var på skjuthumör och reducerade till 3-2 redan efter tre minuter. Sverige lyckades inte få till något bra samspel. Däremot fungerade det svenska försvarsspelet bra. När Sverige så för första gången fick till ordnat spel med många spelare inblandade blev det svenskt mål direkt.  Sverige ökade på till 4-2 när Johan Esplund spelade vidare en boll till Erik Pettersson  var skott räddades Roman Chernekyn som dock tvingades släppa retur som fångades upp av Johan Esplund och gjorde mål.

Bara två minuter senare var det omvända. Erik Pettersson tog tillvara en retur på en Johan Esplunds-chans. Ryssland tog time out inför de avslutande femton minuterna. I den 80:e matchminuten slog Maksim Ishkeldin till igen gjorde 5-3 som hittade rätt mellan det svenska försvaret i samarbete med Evgeny Dergaev. Ryssland kom inte närmare än så. Daniel Berlin satte en vänsterhörna i mål på Sveriges sjunde hörna. Det kan jämföras med Rysslands elva resultatlösa hörnor. Det var dock inget fel på Rysslands skytte i matchen vilket Almaz Mirgazov visade prov på när han gjorde matchens sista mål till 6-4 med hårt skott i vänstra krysset otagbart för Anders Svensson i det svenska målet.

Spelarkommentarer: I den svenska laget höjer sig förstås Martin Johansson som offrade sig och visar vägen för det svenska försvaret som räddade kvar Sveriges ledning i den andra halvleken. Johan Esplund låg bakom det mesta och det svenska spelet sjönk ihop med Johan på utvisningsbänken i första halvlek.  Bra fart på Erik Pettersson som tillsammans med Christoffer Edlund var riktigt giftiga framåt. Erik Pettersson och Johan Esplund tycktes hitta varandra bra i matchen. Erik Säfström fick sig en rejäl tryckare och många befarade knäskada. Erik kom dock in senare i matchen och svarade bl a för läcker framspelning till Christofer Edlunds 2-1-mål. I övrigt kanske lite väl många felpass från Per Hellmyrs och Erik Säfström.