Spelarnytt: Mikael Lindberg lämnar spelarkarriären

Bandyfoto Johan Spanås (C)

En av IFK Kungälvs stora profiler väljer att avsluta spelarkarriären. Efter 16 säsonger och 386 tävlingsmatcher väljer 36-årige Mikael Lindberg att sluta. – När man blir äldre behöver man ju egentligen träna ännu mer för att hålla den nivån man vill. Jag har rätt mycket skavanker också som gör att det är svårt att köra på så hårt som jag vill och därför känns det här helt rätt, säger Mikael Lindberg via klubbens hemsida. Istället går Mikael Lindberg in i ledarteamet med huvudtränaren Anders Uhlin och assisterande tränare Anders Liw.

Mikael Lindberg har Ale-Surte som moderklubb och kom till Kungälv som 19 åring. Med undantag av säsongen 2005/2006 då radarparet – Mikael Lindberg och Daniel Gratjov – lämnade Kungälv för IFK Vänersborg. Sejouren i Vänersborg blev ettårig.

Året efter tog man upp IFK Kungälv till Elitserien efter 18 raka segrar i grundserien kvalade sig upp mot Gripen, Boltic och Frillesås.

Ett avancemang IFK Kungälvsupportrarna och klubben gärna minns såklart. IFK skirver:
Nyckeln till avancemanget var när Kungälv på Skarpe Nord stod för en makalös vändning. Tidigt underläge med 0-3 mot Elitserielaget Gripen fram till den 29:e matchminuten vändes till seger med 6-4 efter att dessutom Kungälv drabbats av ett rött kort efter bara nio minuters spel. Fyra av de sex hemmamålen inför de 2000 åskådarna gjordes av Mikael Lindberg.

– Det finns mycket gott att minnas tillbaka på, men året då vi gick upp glömmer man aldrig. Det var speciellt, vi hade varit nära flera säsonger och till slut lyckades vi och det var ett jäkla drag runt bandyn i Kungälv.

Tackade Nej till Edsbyn något som han aldrig ångrar. Det blev slutspel för Mikael Lindberg säsongen 2011/2012 föreningens första SM-slutspel sedan 1987. Efter två segrar på Skarpe Nord pressade Kungälv fram en femte och avgörande kvartsfinal mot Villa-Lidköping i Sparbanken Arena. En match som Kungälv tidigt tog ledningen i och där Lindberg endast var ett ribbskott från att öka på till 2-0.
Säsongen efter var man snubblande nära att ta sig semifinal i World Cup. Västerås kvitterade i slutminuterna av kvartsfinalen och föll på straffar. I gruppspelet slog man ut Villa Lidköping och besegrade även Jenisej.

– Precis som när vi gick upp var det ett väldigt drag runt bandyn då och kvartsfinalserien mot Villa var väldigt rolig, även om de vann till slut. De valde ju oss och tanken var ju att de skulle köra över oss i tre raka och stämningen efter segrarna på Skarpe Nord var magisk.

Mikael Lindberg är också IFK Kungälvs senaste svenska A-landslagsman då han blev uttagen till matcher mot Ryssland och Kazakstan under 2011.
Mikael Lindberg har inte minst varit favorit bland egna supportrar utan även motståndarsupportrar har uppskattat Mikaels på banan.

Tröja nr 83 kommer i och med att han nu avslutar sin spelarkarriär att pensioneras och hissas upp i taket den dag det blir klart med en bandyhall i Kungälv, skriver IFK Kungälv på sin hemsida.

I rollen som tränare kommer han formellt tituleras assisterande. Tanken är att Lindberg ska vara med minst två gånger i veckan.
– Det blir inga problem att hitta något att göra. Det är svårt för de andra tränarna att hinna med allt och jag kanske kan gå in och hjälpa enskilda spelare med detaljer och stötta de unga killarna, vi får se exakt hur det kommer att se ut, säger Mikael vidare via klubbens hemsida.

Tror du att vi kan få tillbaka samma drag runt bandy igen som det var när Kungälv gick upp i Elitserien och under slutspelssäsongen?
– På sikt tror jag inte det är omöjligt. Det viktigaste är att klubben får ordning på ekonomin och att vi kan behålla kontinuitet i laget. Under de åren vi hade samma stomme år efter år gick det bra, även om man säkert spelat med hundratals spelare under årens lopp. Nu har vi mycket unga spelare som tränar på riktigt hårt. Kan vi fortsätta så har vi alla möjligheter att bygga något stort igen.

Läs också