Svenska Bandyförbundet: Per-Anders Nöne Gustafsson avböjer omval

Foto: Romus Ramström / Svenska Bandyförbundet
Foto: Romus Ramström / Svenska Bandyförbundet

Per-Anders Gustafsson, som de senaste tre åren verkat som Svenska Bandyförbundets ordförande, meddelar att han väljer att inte kandidera till styrelsen vid nästa förbundsmöte. Valberedning har informerats om beslutet och arbetet med att nominera en lämplig efterträdare för ordförandeposten är påbörjat. Svenska Bandyförbundets förbundsmöte 2022 hålls den 11 juni i Örebro.

Per-Anders Gustafsson:
– Efter tre år som ordförande i Svenska Bandyförbundet och tidigare nio år som ledamot i förbundsstyrelsen har jag sedan en tid tillbaka meddelat valberedningens ordförande Stig Bertilsson att jag inte står till förfogande för omval vid årets förbundsmöte, säger Per-Anders Gustafsson via ett pressmeddelande från förbundet

– Ett ordförandeuppdrag som helt bygger på ideellt arbete och som tar en halvtid i anspråk formar givetvis en stor del av ens livssituation. I min situation har jag vid 67 års ålder fortfarande ett antal tunga näringslivsuppdrag, vilka också tar stor del av min vardag. Under de senaste veckorna har det blivit tydligt att dessa uppdrag kommer att innebära krav på större engagemang från min sida under de närmaste två åren. För att kunna ägna lite mer tid åt mina andra fritidsintressen så har beslutet om att sluta som ordförande inom bandyn vuxit fram, säger Per-Anders Gustafsson.

Exceptionella omständigheter under åren som ordförande

Per-Anders Gustafsson tillträdde som ordförande för Svenska Bandyförbundet 2019. Han har varit tränare för Villa Lidköping BK i 14 år i olika omgångar och har dessutom tagit dubbla SM-guld som tränare med Vetlanda. Under hans tid som ordförande i förbundet har kansliet bland annat flyttat från Stockholm till Vänersborg och genomgått en stor omorganisation. 2020 bröt Covid19-pandemin ut och de senaste omvälvande händelserna i världen som påverkat bandyn är Rysslands invasion av Ukraina.

– Under mina år som ordförande har pandemifrågan varit en fråga som inneburit stora anpassningar med publikfria SM-finaler, inställda seriespel och VM-turneringar. Vi har också av kända skäl på senare tid blivit tvungna att hantera en internationell verksamhet utan ryskt deltagande i vårens VM-turneringar för pojkar och flickor men också för vårt Dam-VM.

– När jag nu lämnar Svenska Bandyförbundets styrelse vill jag särskilt tacka alla ideella ledare som dagligen lägger ner er tid på att göra vår sport möjlig, inte minst för barn och ungdomar, avslutar Per-Anders Gustafsson.

Valberedningen presenterar inom kort förslag till ny förbundsstyrelse

Valberedningens arbete leds av ordförande Stig Bertilsson som nyligen fick ta emot beskedet från Per-Anders Gustafsson angående hans beslut att inte ställa upp för omval som förbundsordförande.

– Per-Anders aviserade för en tid sedan hur han bedömde sin situation och när valberedningen nu i närtid är i läge att presentera förslaget om styrelse inför nästa verksamhetsår så kommer det självfallet innefatta även en ny förbundsordförande, säger Stig Bertilsson.

­– När Per-Anders lämnar sitt uppdrag tappar bandyn en av sina mest engagerade och kunniga företrädare. Med sitt raka sätt har Per-Anders skapat diskussioner, men framför allt har han drivit sporten framåt. Vi respekterar naturligtvis hans besked och önskar all lycka och framgång med de uppgifter som ligger framför honom, avslutar Stig Bertilsson.

Läs också