VM: Oavgjort mot Ryssland, men förlust efter straffar

VM2014

Evgeny Ivanushkin

Det blev en speciell match inför närmare 10 000 åskådare när Sverige och Ryssland gjorde upp om gruppsegern.  Matchen slutade 2-2. Ryssland vann på straffläggning.

Straffläggningen.Alan Dzhusoev gav Ryssland ledningen i matchen och det var också mycket Ryssland i inledningen. Men när Alexey Dorovskikh gick hårt på Erik Säfström och fick matchstraff så förrycktes det ryska spelet och matchen förändrades förstås.

Sverige fick mer och att säga till om och det ryska spelet handlade mycket om enmanskörningar genom Sergej Lomanov. Det svenska målet dröjde till första halvleks sista minut då Johan Löfstedt spelade fram Per Hellmyrs som kom i bra läge. Per fick dock inte bollen i mål utan gick till en hörna som Johan Löfstedt satte i mål.

I den andra halvlek hade Sverige inledningsvis mer bollinnehav. Christoffer Edlund skaffade Sverige en hörna, vilken Christoffer själv förvaltade på bästa sätt och gav Sverige ledningen till 2-1.

Ryssland skapade rejält tryck mot Sverige sista halvtimmen. Sverige skapade inte någonting trots numerärt överläge. Två distansskott från Daniel Andersson var i stort sett den enda framåt.

Ryssland fick utdelning på trycket till slut. Sergej Lomanov skaffade en hörna som han själv sköt i mål. Det var dock inget vidare skott. Utan en skott som skulle gått utanför om inte Adam Giljam styrt bollen i eget mål via sin ena skridsko.

Alexey Bushuev stod för matchens prestation och hade ett jätteläge när han tio minuter före slutet dribblade sig igenom det svenska försvaret och en straff kanske hade varit motiverad. Efter matchen klev Sergej Lomanov fram till domaren påpekade de straffar han tyckte Ryssland skulle ha fått i matchen.

Andra halvlek kan sammanfattas med rejält ryska övertag där Sverige hade svårt att skapa något konstruktivt spel.  Daniel Berlin, Per Hellmyrs och Erik Säfström hade en rejält jobbigt andra halvlek. VM-debutanten Martin Johansson gjorde en bra insats på sin backposition.

Sverige möter nu Vitryssland i kvartsfinalen medan Ryssland får ta sig an Kanada. Matcherna spelas i morgon.