Arena: Boda isstadion invigs med VM-bandy, Finland-Kazakhstan

Tighta matcher mellan Finland och Kazhakstan.

Lördagen den 26 januari blir det både skridsko-, familje- och bandyfest när Boda isstadion invigs. Dagen fylls av aktiviteter men höjdpunkten blir förstås en gruppspelsmatch i pågående Bandy-VM, som i övrigt spelas i Vänersborg, mellan Finland och Kazakhstan.

– Det är svårt att sätta ord på mina känslor faktiskt. Jag såg min första bandymatch för snart 10 år sedan, just i Vänersborg där VM nu kommer att utspela sig. Jag fastnade direkt för snabbheten, tekniken och elegansen i idrotten. Att nu kunna hälsa publiken välkommen till en VM-match på nyanlagda Boda isstadion, anpassad för bandy, känns minst sagt magiskt. Med den nya anläggningen ser jag en ljus framtid för bandyn i Borås och jag hoppas att det kommer att skapa ett helt nytt intresse för skridskoåkande och issporter i allmänhet så klart, säger Klas Ström, ordförande i arrangerande Borås Bandy.

– Jag får lov att instämma i Klas känsla av magi, både kring evenemanget i sig och den nya isstadion. I det här fallet är det ju dessutom långt mycket mer än en isbana, det blir ett idrottsligt allaktivitetsområde som lockar till fysisk aktivitet året runt. Det blir ett enormt lyft för skolan, de aktiva föreningarna i området, de boende och hela Borås, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen Borås Stad.

– Det är otroligt glädjande med en ny konstfrusen isbana med bandymått. Det är förvisso inte helt unikt, men väldigt ovanligt att de nyanläggs från grunden. Senast det skedde var 2013 och då så långt norrut som i Östersund. Det ger nya möjligheter för idrotten och skapar en möjlig spridning utanför traditionellt starka bandyfästen som varit väldigt beständiga i Sverige under många år, säger Peter Hodor, generalsekreterare Svenska Bandyförbundet.

– Det är en dröm även för mig. Normalt sett krävs rätt många år av erfarenheter kring en arena och en idrott för att locka större evenemang till en stad, att man växer i kostymen så att säga. Att då få chansen att inleda och inviga Boda isstadion med en VM-match är ju synnerligen spännande. Jag hoppas och tror så klart att den här anläggningen kan generera fler större matcher på sikt och att det blir ett välkommet idrottsligt tillskott för boråsarna så klart, säger Helena Alcenius, VD Borås TME.

Fotnot: Borås Bandy som ska husera på Boda Isstadion spelar sin första säsong i seriespel och är ännu obesegrade. En seger och två oavgjorda så här långt. Oavgjort mot serieledande Kungälv SK. Hemmapremiären mot BK Slottshov blev uppskjuten. Hemmapremiären spelas nu istället mot BK Rosa.

Läs också