VM 19: Sverige världsmästare efter finalseger mot Norge

Svenskt guld i P19-VM i bandy – för 15:e gången
Det svenska P19-landslaget klarade av att hantera favoritskapet och vann under söndagen P19-VM i bandy för 15:e gången någonsin.

Sverige var stora favoriter till guldet inför P19-VM i Katrineholm och gick igenom turneringen utan förlust. Det enda poängtappet kom dock mot söndagens finalmotståndare Norge och den stora frågan inför finalen var huruvida norrmännen, som spelade sin första final på 46 år, skulle klara av att störa svenskarna igen.

Redan efter 23 sekunders spel satte hela mästerskapets skyttekung, Rasmus Skarps, 1-0 till de gulklädda och med den drömstarten var Sverige aldrig riktigt hotade. 5-0 i paus blev tillslut 10-2 i hemmanationen, som därmed fick fira nationens första JVM-guld på sex år inför nära och kära på läktarna i Kronfågel Arena i Katrineholm.

– Det känns otroligt kul. Jag har två silver i bagaget sedan tidigare, så det är otroligt kul att få ta sitt första VM-guld tillsammans med de här sköna grabbarna, säger den svenske mittfältaren Vladimir In-Fa-Lin, som också utsågs till mästerskapets mest värdefulle spelare.

– Vi hade pratat om att skjuta in mycket energi i vårt spel och att vi skulle åka mycket skridskor. Vi vet ju att vi är otroligt bra när vi gör rätt saker, så det var inte så mycket nytt. Det viktiga var att vi skulle ha mer intensitet och skridskoåkning i spelet än vad vi hade igår (i 3-3-mötet med Norge i gruppspelet reds. anm.).

In-Fa-Lin konstaterar också att han och hela laget är mer än nöjda med hela den så efterlängtade mästerskapshelgen i Katrineholm.

– Ett otroligt bra genomfört VM, både av staden och alla funktionärer. Det har varit ett jättebra VM och vi har ett gäng riktigt sköna grabbar, säger Åby/Tjureda-stjärnan.

Nu väntar ett hett guldfirande för de blågula hjältarna.

– Nu blir det in i bastun tror jag, skrattar In-Fa-Lin.

Matchfakta VM-final: Sverige – Norge

Mål: 1-0 1′ Rasmus Skarps (Karl Tagesson), 2-0 9′ Karl Tagesson (Elliot Hellström), 3-0 16′ Linus Westh (Karl Tagesson), 4-0 23′ August Ljung (Figge Nilsson), 5-0 37′ Vladimir In-Fa-Lin (Karl Tagesson), 6-0 48′ Arvid Tapper (Rasmus Skarps), 7-0 52′ August Ljung (Vladimir In-Fa-Lin), 8-0 53′ August Ljung (Linus Westh), 9-0 59′ Rasmus Skarps (Linus Westh), 9-1 64′ Eskil Hiort (Ole Robin Kåsa Kjellmann), 10-1 74′ Rasmus Skarps (straff), 10-2 81′ Fredrik Nordby (straff).

Hörnor:  17-2 Mål på hörnor: 0-0

Utvisningar, Sverige: 1×10 Norge 2×10

 

Individuella priser P19-VM i Katrineholm 2022

Turneringens bäste målvakt: Lasse Korhonen, Finland

Turneringens bäste försvarare: Karl Tagesson, Sverige

Turneringens bäste mittfältare: Melker Broberg, Sverige

Turneringens bäste anfallare: Elliot Hellström, Sverige

Turneringens skyttekung: Rasmus Skarps, Sverige (Nio mål)

Turneringens mest värdefulle spelare: Vladimir In-Fa-Lin, Sverige

 

Svenska Damlandslaget 2022 Foto Gert Holmer

Läs också